Викладач Власенко Л.М. Основи права Група 2-А с/с 28.10.2020р.

 

Викладач Власенко Л.М. Основи права

Група 2-А с/с  28.10.2020р.

 

 

Опорний конспект лекції на тему: «Основи трудового права»

 

     Ключові поняття: КЗпП, трудовий договір, колективний договір, обов’язкові умови трудового договору, робочий час, види робочого часу, святкові дні, заробітна плата, прогул, трудова дисципліна, дисциплінарна відповідальність та її види, матеріальна відповідальність, види.

 

План

  1. Конституційне право на працю і відпочинок.
  2. Кодекс законів про працю України (КЗпП України)
  3. Трудовий договір та його види
  4. Колективний договір
  5. Робочий час і його види
  6. Час відпочинку
  7. Оплата праці
  8. Трудова дисципліна та відповідальність за прогул або заподіяну шкоду підприємству.

 

  1.  У Конституції України зазначається, що кожен громадянин має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Стаття 45 Конституції України встановлює: ті, хто працює мають право на відпочинок. Це право забезпечує надання днів щотижневого відпочинку, а також оплачування щорічної відпустки, встановленням скорочення робочого дня.

 

  1. КЗпП України – це єдиний систематизований законодавчий акт, в якому містяться норми права, що регулюють галузь суспільних трудових відносин працівників і закріплюють суспільну організацію праці. КЗпП України прийнято 10 грудня 1971р. (з наступними змінами і доповненнями). Складається з 18 глав.

 

 

  1. Трудовий договір – це угода між працівником і власником підприємства, установи. Договір є усний і письмовий. Особливою формою трудового договору є контракт. Контракт укладається письмово у двох екземплярах і підписується сторонами, які його уклали.

     Поняття трудового договору включає три складові, тісно пов’язані між собою: укладання трудового договору, зміна трудового договору, припинення трудового договору. Також трудовий договір може бути: безстроковим, на визначений строк, укладений на час виконання певної роботи.

     Умови трудового договору, визначаються угодою сторін, поділяються на обов’язкові (необхідні) та факультативні (додаткові).

Обов’язкові умови:

  • про місце і рід роботи;
  • про трудову функцію (діяльність);
  • про оплату праці тощо.

     При укладанні ТД громадянин забов’язаний подати: паспорт, трудову книжку, документ про освіту (спеціальність), документ про стан здоров’я.

Укладання трудового договору оформляється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, про зарахування працівника на роботу.

 

  1. Колективний договір – це угода між трудовим колективом та адміністрацією підприємства з виробничих трудових та соціально-економічних питань.

 

  1. Робочий час – це норма тривалості часу, протягом якого працівник повинен виконувати трудові обов’язки відповідно до закону і правил внутрішнього розпорядку.

     Законодавство про працю розрізняє такі види робочого дня і робочого тижня: нормальний робочий день і тиждень; неповний робочий день і тиждень; ненормований робочий день.

     Нормальна тривалість робочого часу працівника не може перевищувати 40 годин на тиждень. При шостому робочому тижні тривалість щоденної роботи не може перевищувати 7 годин, при тижневій нормі 40 годин, 6-ти год. – при тижневій нормі 36 годин, і 4-х год. – при тижневій нормі 24 години.

Види робочого часу:

  • Скорочений р.ч. – для працівників віком від 16-18 р. 36 годин на тиждень; від 14-16 р. які працюють під час канікул 24 год. на тиждень.
  • Неповний р.ч. – на прохання вагітної жінки, яка має дитину-інваліда, або дитину до 14 років.
  • Ненормований р.ч. – це особлива умова праці, яка допускається законодавством тільки для певної категорії працівників.
  • Надурочні роботи – ті, які працівник виконує за розпорядженням власника. Надурочні роботи не повинні перевищувати для кожного працівника 4-х годин протягом 2-х днів поспіль і 120 годин на рік.
  • Чергування – здійснюється після закінчення робочого дня або у вихідні та святкові дні. За це працівнику дають відгули.

 

6.   Трудове право України визначає види відпочинку:

-          перерви протягом робочого дня (зміни), не більше 2-х годин.

-          Щоденний відпочинок після роботи, не більше 16 годин.

-          Щотижневий відпочинок (вихідні дні).

-          Щорічні (святкові) неробочі дні.

-          Щорічні відпустки та інші види відпусток.

Святкові дні

1 січня – Новий Рік

7 січня – Різдво Христове

8 березня – Міжнародний жіночий день

1 травня – День праці

9 травня – День Перемоги

28 червня – День Конституції України

24 серпня – День Незалежності України

14 жовтня – День захисника України

25 грудня – Різдво Христове

Неробочими днями є також дні релігійних свят

Один день – Пасха (Великдень)

Один день – Трійця

 

  1. Заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило у грошовому виразі, яку власник виплачує працівнику за виконану роботу.

 

  1. Прогул – це відсутність без поважних причин працівника на роботі протягом робочого дня, в тому числі відсутність працівника більше 3-х годин (безперервно чи сумарно) на роботі.

За порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано один із видів дисциплінарного стягнення – догану або звільнення.

Матеріальна відповідальність полягає у обов’язковому відшкодуванні майна, за подіянну підприємству, установі у результаті неналежного виконання ним своїх трудових обов’язків.

 

Висновок: в наш час кожен повинен знати всі правові норми, що стосуються праці і відпочинку, бо кожен громадянин певного часу стикається з проблемами оформлення на роботу та режимом праці.

 

Література: Конституція України, Кодекс законів про працю України. Братанюк Л.Є. Основи права і законодавства в охороні здоров’я т.5

 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Власенко Л.М. Основи філософських знань 3 Б Л/С 17.11.2021р. Тема 11. Основні категорії діалектики і проблеми детермінізму,цілісності структурності в медицині.

Власенко Л.М. Основи філософських знань. 3 Б л/с 10.12.2020

Предмет: «Основи права» Група: 1А л/c Дата: 22.10.2020 Семінар №3 Тема: Основи цивільного права.