Власенко Людмила Михайлівна Предмет: Основи філософських знань Дата: 08.11.2021р. Група: 3 Б л /с Опорний конспект лекції на тему: Діалектика - філософська основа медицини.

 Викладач: Власенко Людмила Михайлівна

Предмет: Основи філософських знань

Дата: 08.11.2021р.

Група: 3 Б л /с

  


Опорний конспект лекції на тему:

Діалектика - філософська основа медицини.

 

Ключові поняття та терміни: діалектика, розвиток, зв’язок, якість, міра, стрибок, взаємодія, рух, кількість, принципи діалектики, закони діалектики, категорії діалектики.

 

ПЛАН

  1. Діалектика як вчення про розвиток.
  2. Принципи діалектики.
  3. Категорії діалектики.
  4. Закони діалектики.

 

  1. Діалектика є сучасною загальною теорією розвитку всього сутнього, яка адекватно відображає його еволюцію у своїх законах, категоріях та принципах.

  Розвиток – це незворотна спрямована необхідна зміна матеріальних та ідеальних об’єктів.

Діалектика як філософська теорія розвитку спирається на такі фундаментальні поняття, як зв’язок, взаємодія, відношення.

  Зв’язок – взаємообумовленість речей і явищ, розділених у просторі і часі. Зв’язки класифікуються залежно від ознак, наприклад, залежно від рівня організації і форм руху матерії, зв’язки можуть бути механічні, фізичні, хімічні, суспільні. Суспільні зв’язки в свою чергу можуть бути виробничі, класові, національні, родинні, групові, особисті тощо.

  Взаємодія – процес взаємовпливу різних об’єктів один на одного, зміни їхнього стану, взаємо перехід, а також породження одних суб’єктів іншими.

  1. Принцип – начало, основа, або внутрішнє переконання людини, ті практичні завади, котрими вона користується у своєму житті.

  У філософському плані поняття «принцип» означає фундаментальне положення, первісне начало, найсуттєвішу основу певної концепції, теорії. Для діалектики як філософської теорії розвитку такими фундаментальними началами є принципи: загального звязку, розвитку, суперечності, стрибкоподібності, заперечення.

3Категорії діалектики – форми мислення, які відображають невідємні властивості обєктивної дійсності. Категорії діалектики є одним з трьох основних елементів діалектики (поряд з її законами і принципами) . В своїй системній єдності категорії діалектики становлять предмет діалектичної логіка – однієї з головних структурних частин діалектичного матеріалізму.

  Система категорії будується на підставі принципу єдності буття і мислення, поряд і у взаємодії з єдністю суб’єктивного і об’єктивного. Всі категорії діалектики послідовно розкривають зміст даного принципу: через це і постають як категорії філософії.

Специфічні риси, системи категорій філософії:

  1. Категоріальне освоєння світу здійснюється через пізнавальний рух від категорії буття до сутності і явищ, на шляху якого складається сукупність філософських понять про світ.
  2. Загальним засобом побудови системи категорій діалектики є метод сходження мислення від абстрактного до конкретного.
  3. Система має логічний характер, тобто її предметом є зв’язки між категоріями, за допомогою яких відтворюються як цілісність самої дійсності, так і ставлення людини до неї. Особливість категорій діалектики в тому, що вони вічні, обєктивні, парні, універсальні.

Це причина і наслідок, одиничне і загальне, сутність і явище, зміст і форма, можливість і дійсність, необхідність і випадковість.

4. Закон – це об’єктивність, те що не залежить від волі і бажання людини. У філософії розрізняють закони розвитку і закони функціонування суспільства.

  Закони розвитку – це закони, які діють протягом усієї історії людства і характерні для соціальної форми руху матерії.

  Закони функціонування – це закономірні, обєктивні звязки, які діють у даний момент часу, на даному етапі розвитку суспільства, на певній його стадії.

  Є динамічні та статистичні закони. У динамічних законах передбачення мають однозначний характер – «так, а не інакше». У статистичних законах передбачення носить імовірний характер – «може бути, а може ні».

  Діалектичні закони – це звязки між предметами, процесами, явищами, які носять обєктивний, універсальний, всезагальний, суттєвий характер.

  Це такі закони:

  1. Єдність та боротьба протилежностей.
  2. Закон взаємного переходу кількості в якість.
  3. Закон заперечення заперечення.

  Перший закон діалектики розкриває причини руху. Причиною руху – є єдність та боротьба, тобто протиріччя, суперечливість протилежностей. Протилежності в філософському розумінні – це сторони будь-якого об’єкта, які заперечують одна одній, передбачають одна одну і окремо не існують, знищення однієї сторони веде до знищення всього об’єкту.

  Протиріччя бувають: внутрішні і зовнішні. Рух відбувається саме через взаємодію внутрішнього протиріччя.

  Другий закон діалектики – розкриває механізм руху. Рух відбувається через перехід кількості в якість, по досягненню міри шляхом стрибка.

  Кількість - це специфіка визначення обєкта (1, 2, 3,…).

  Якість – це специфіка обєкта (сукупність рис).

  Стрибок – це сам момент переходу, міра – межа, за якою виникає нова якість.

  Третій закон діалектики – розкриває напрямок руху. Рух відбувається по спіралі.

  Заперечення – це зміна старого новим.

  Заперечення заперечення – це зміна старого новим, а нового новітнім.

 

ВИСНОВОК

  Діалектика – це єдина логічна теорія, яка з допомогою своїх категорій дає точне уявлення про рух, зміну, розкриває взаємозв’язок речей в об’єктивні дійсності. Тому категорії діалектики рухливі, біжучі, вирізняються гнучкістю, взаємопереходами. Скажемо кількість переходить в якість, а якість переходить в кількість; можливість стає дійсністю, дійсність же є основою для нових можливостей; зміст визначається формою, але форма може бути змістом для іншого процесу і т.п.

 

 

Література:

Надольний І.Ф. «Філософія», стор.222-260

Шинкарук В.І. «Філософський словник»

Воронюк «Філософія»

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Власенко Л.М. Основи філософських знань 3 Б Л/С 17.11.2021р. Тема 11. Основні категорії діалектики і проблеми детермінізму,цілісності структурності в медицині.

Власенко Л.М. Основи філософських знань. 3 Б л/с 10.12.2020

Предмет: «Основи права» Група: 1А л/c Дата: 22.10.2020 Семінар №3 Тема: Основи цивільного права.